Yhdessä olemme enemmän!

Yleinen

Maalaus, jossa on vierekkäin vihreitä, sinisiä ja punaisia omenoita.

Saako Oppia (ESR) hankkeessa haluamme edistää ja tukea opiskelijoiden mielenhyvinvointia opintopolun eri vaiheissa. Opiskelijoiden mielenterveysviikolla nostamme esiin minäpystyvyyden kokemuksia vahvistavan kohtaamisten, tunnetaitojen sekä turvalliseksi koettujen opiskeluympäristöjen merkityksiä opiskelijalle.

WHO:n määritelmän mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. Psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavia alueita pystymme myös itse kehittämään ja parantamaan. Opiskelun sujuvuuteen vaikuttavat mm. tunnetaidot, sosiaaliset suhteet, itsemyötätunto, stressinhallinta ja jännittäminen. Haluamme nostaa esiin sosiaalisten verkostojen, kuten ystävien, työkavereiden, läheisten ja opiskelussa vahvasti myös opetus- ja muun henkilöstön merkityksen. Saako oppia hanke on tarjonnut hankkeeseen osallistuville opiskelijoille opiskeluvalmiuksia ja mielen hyvinvointia tukevaa ohjausta ja vertaisjakamista. (vrt. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2023.)

Maalaus, jossa on vierekkäin vihreitä, sinisiä ja punaisia omenoita.

Kuvateksti: Mielenterveys on mielen hyvinvointia.

Tunnetaitoja voi kehittää jatkuvasti

Opiskelussa kohdattavia tunteita voivat olla esimerkiksi ilo, suru, pelko jännitys, häpeä tai ahdistus. Tunnetaito tarkoittaa sitä, että ihmisillä on kykyä havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteitaan. Tunnetaidot ovat itsetuntemuksen ja hyvän mielenterveyden perusta. Kun tunnistamme ja ymmärrämme omia tunteitamme, auttaa se hahmottamaan myös toisten tunteita vuorovaikutuksessa.  Tunnetaidot ovat elämässämme merkittävä voimavara ja tunnetaitoja voi kehittää ja vahvistaa. Tunteisiin voi suhtautua esim. viestintuojina. Tunteella on sinulle aina jotain kerrottavaa, ja ne pyrkivät ohjaamaan sinua oikeaan suuntaan elämässä. (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2023.)

Jokaisella opiskelijalla on erilaisia haasteita eri opintoissa ja opintojen eri vaiheissa. Näitä voivat olla esim. ajan käyttöön liittyvät haasteet, opiskelukykyyn vaikuttavat tekijät, työ- tai perhetilanne, harjoittelupaikkojen etsiminen, oppimistehtävät, opinnäytetyö tai taloushuolet. Haasteilla on usein yhteys voimavaroihin ja mielen kuormitukseen.

Kun kohtaat avuttomuuden kokemuksia, yksinäisyyttä, jumiutumista opintoissa, on tärkeä ymmärtää, että ne kuuluvat meidän elämämme ja opiskelumme. Ratkaisut löytyvät kyllä, usein yksi kerrallaan. Saako-oppia hankkeessa lisätään luottamusta siihen, että asiantutijat ja ohjaajat haluavat aidosti tunnistaa opiskelijoiden tuen tarpeita ja haasteita voidakseen tukea ratkaisujen löytämisessä. Usein kohtaaminen sekä hyväksyvä ja kannatteleva kohtaaminen riittävät.  On tärkeä, että opiskelijat osaavat tuoda oman haasteensa esiin sekä pyytää rohkeasti apua ja tukea rohkeasti asiantuntijoilta, lähilaisilta ja ystäviltä. Joskus vastaus avun pyyntöön voi kestää ja tuntuu, mutta ei kannata luopua avun pyytämisestä. Varmasti löytyy sellainen ihminen, joka auttaa sinua ystävällisesti ja aktiivisesti. Myös omaa stressiä voi ottaa haltuun. Tarkastele itsellesi asettamia vaatimuksia ja mieti, voitko suhtautua itseesi lempeämmin. Pyri järjestämään työ-/opiskeluolosuhteet vähemmän kuormittaviksi; suunnittele ajankäyttösi paremmin, aseta tehtäviä tärkeysjärjestykseen sekä mieti, voitko luopua jostain. Pyydä tarvittaessa apua. Usko omaan kykyysi hallita stressiä ja vaikuttaa elämääsi. (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2023.)

Moninaisuuden hyväksyminen ja arvostaminen edistävät vuorovaikutusta

Hyvä mielenterveys vaatii ihmisiltä sosiaalisia taitoja verkostossa. Moninaisuuden hyväksyminen ja arvostaminen edistävät kykyä toimia muiden kanssa. Sosiaalisia taitoja voi edistää pitämällä yhteyttä ystäviin. Kysy ja kerro kuulumisia – jaetut kokemukset lujittavat ystävyyttä. Muista, ettei ole yhtä oikeaa tapaa olla sosiaalinen. Tunne omat sosiaaliset tapasi ja tarpeesi. Jos olet aiemmin kokenut pettymyksiä tai epäoikeudenmukaista kohtelua ihmissuhteissa, mieti miten nämä kokemukset heijastuvat tähän päivään. Jotta tulevaisuuden ihmissuhteesi voisivat mahdollisimman hyvin, pyri erottamaan menneet kokemukset nykyhetkestä ja kyseenalaista kielteisten kokemusten aiheuttamat käsitykset itsestäsi ja muista. (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2023, sosiaaliset suhteet.)

Itsemyötätunto, joka on kykyä suhtautu itseen positiivisesti, ystävällisesti ja lempeästi, tarkoittaa tietoisen yhteyden etsimistä itseen, itsen arvostamista ja vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista. Itsemyötätunnon kehittäminen: Kohtele itseäsi lempeästi vaikeina aikoina. Usein olemme taipuvaisia palkitsemaan itsemme onnistumisista, mutta mitä jos itseen kohdistuvat hyvät teot olisivat myös epäonnistumisissa lohduttamista. Näe arvosi muutenkin kuin tekojen kautta. Olet hyvä ja riittävä sellaisena kuin olet. (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2023.)

Opiskelussa jännittäminen voi näyttäytyä luennon ja ryhmätyön välttämisessä ja erilaisissa esityksessä. Jännittäminen voi johtua erilaisista syistä, kuten heikosta itseluottamuksesta, aiemmin epäonnistumisen kokemuksista, ylivaatimuksesta jne. Silloin on tärkeä tunnistaa ja ymmärtää jännittämisen tunteita. Keinona voit ajatella kuinka mukavaa on tilanteen seuraavana päivänä, kun kaikki on ohi. Ajatus siitä että ”tilanne loppuu aikanaan” voi rauhoittaa ja luoda siltaa tulevaisuuteen. Muista, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen. Voit esimerkiksi suunnata huomiosi onnistumisiin sillä myönteisten kokemusten karttuminen auttaa suhtautumaan itseensä realistisesti. (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2023.)

Maalaus, jossa vierekkäin vihreä ja sininen lonkeromainen hahmo.

Kuvateksti: Jännittämisen kokemukset ovat yleisiä opinnoissa.

Vertaistukea ja turvallisia toimintaympäristöjä

Saako oppia -hankkeeseen osallistuville opiskelijoille tarjotaan tarvittaessa apua ja tukea nopeasti ja monipuolisesti. Hankkeessa halutaan rakentaa turvallisia toimintaympäristöjä ja ystävällisiä kohtaamisia. Opiskelijoiden osaamista ja opiskeluvalmiuksia tuetaan, eikä kenenkään tarvitse jännittää.  Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen, eikä haittaa, jos tuntuu että et osaa kaikkia asioita hyvin. On tärkeä, että lähdet mukaan ja osallistumisen kautta saat uusia kokemuksia erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä.

Itseluottamuksen on mahdollista kehittyä sellaisessa turvallisessa toimintaympäristössä, josta opiskelija saa myönteisen kokemuksen. Hyvä itseluottamus auttaa ihmisiä näkee itsensä positiivisena valossa ja itsemyötätuntoisemmin. Muistathan, että hyvän palautteen antaminen, kehuminen ja kiittäminen on tärkeitä jokaiselle ihmiselle. Kiitä itseäsi, että opiskelet, vaikka kokisitkin erilaisia haasteita opiskelussa. Yhdessä olemme enemmän!

Blogin kirjoittaja Mei on mukana Saako oppia -hankkeessa.

Kuvat on maalannut Saako Oppia -hankkeen osallistuja.

 

Last modified: 21.4.2023