Paniikki! Paniikkikohtauksia saaneen nuoren vinkit opiskelijoille ja opettajille.

Yleinen

On innostavaa saada keskustella nuoren kanssa, joka voi kertoa kokemuksistaan paniikkihäiriön kanssa elämisestä. Hän voi jakaa vinkkejä, kuinka voimme helpottaa paniikkikohtauksen saanutta henkilöä. Sitä ennen on kuitenkin tapahtunut paljon nuoren elämässä.

Nuori on elänyt epätoivon vuosia, jolloin kohtaukset ja häpeä ovat hallinneet elämää. Mikä auttaa toisia nuoria selviytymään?

Vastaus voi olla niinkin yllättävä kuin covid-19-pandemia. Se siirsi opetusta digitaalisiin ympäristöihin. Nuoren energia alkoi riittää myös opiskeluun, koska hänen ei tarvinnut jännittää muiden edessä tulevia paniikkikohtauksia. Pian hän huomasi, että koulu sujui paremmin kuin koskaan. Nuoren mielessä alkoivat siintää verkko-opinnot korkeakoulussa

Tässä nuoren ohjeet paniikkikohtauksessa olevan ihmisen kohtaamiseen.

Vihreään paitaan pukeutunut nuori nainen nojaa kättään poskea vasten ja katsoo alaspäin. Vieressä on nainen, joka ojentaa käsivarren hänen olkapäälleen.
Kysy paniikkikohtauksessa olevalta, mikä voisi helpottaa hänen oloaan.

Hei opiskelija!

Oletko nähnyt koulun käytävillä itkevän ja nopeasti hengittävän nuoren? Hänellä voi olla paniikkikohtaus.

Et välttämättä tiedä miten sinun tulisi toimia.

Pyri välttämään turhaa katsekontaktia ja käyttäydy vain normaalisti. Voit mennä kuitenkin kertomaan asiasta koulun henkilökunnalle.

Nuorelle, jolla on paniikkikohtaus, on tärkeää, ettei asiasta tehdä isoa numeroa. Nuorelle voi olla kuitenkin hyvä, että hän saa kertoa koulun henkilökunnalle olostaan.

Hei opettaja!

Hakeudu paniikkikohtauksen saaneen nuoren luokse ja kysy häneltä, jos menisitte rauhalliseen tilaan juttelemaan. Voit koittaa rauhoitella häntä, asiasta ei kuitenkaan tulisi puhua muiden opiskelijoiden kuullen.

Miettikää yhdessä, mikä auttaisi tilanteessa ja toimikaan sen mukaan. Jos opiskelijan on kuitenkin vaikea puhua asiasta sillä hetkellä, voisi olla hyvä, jos hän saa rauhallisessa tilassa olla hetken yksin.

Tekstin kirjoittajina ovat Saako oppia -hankkeessa mukana oleva nuori sekä Maija Koski.

Voit lukea lisää paniikikohtauksesta Terveyskirjastosta .

Last modified: 24.2.2022