Saako oppia -hanketiimi iloitsee livetapaamisestaan!

Yleinen

Post it -lappuja, joissa tussitekstiä

Saako oppia -hanke on käynnistänyt toimintansa 1.9.2021. Olemme innoissamme: tiimillämme oli ensimmäinen kasvokkainen tapaaminen marraskuun toisella viikolla. Tuntuu aivan huikealta, että pääsimme pohtimaan tulevia toimintojamme ihan oikeasti yhdessä. Kuka olisi uskonut, miten paljon livetapaamisia on voinutkin kaivata!

Mitä hankkeessa on meneillään?

Hankkeessamme on nyt meneillään selvitysvaihe, jossa keräämme erilaisin keinoin tietoa. Tieto keskittyy digitaalista saavutettavuutta koskeviin asioihin ja opinto-ohjaustarpeita kuvaavaan esitietoon. Piirrämme tiimissä esiin niitä toimenpiteitä, joita meidän tulee hankkeen aikana huomioida ja edistää ketterin kokeiluin. Näistä tulee meille eräänlainen tehtävälista. Sen avulla kokoamme erilaisia kohderyhmäpilotteja hankekaudelle, joka kestää elokuun 2023 loppuun asti.

Keitä kanssatoimijamme eli kohderyhmämme ovat?

Hankkeen kohderyhmiin kuuluvat täysi-ikäiset henkilöt, jotka ovat matkansa varrella kompastuneet erilaisiin esteisiin kohti opintopolkuaan pyrkiessään, tai päästyään opiskelemaan heillä on ilmennyt lähes mahdottomia haasteita. Heillä voi olla monenlaista erityispiirrettä, ominaisuutta, tilannetta; esimerkiksi hahmotusvaikeuksia, lukihäiriötä, ahdistusta, aistihaasteita, kielipulmia, – melkeinpä mitä vain. Perusarjessa he ovat luovineet ja pystyneet toimimaan (ilman diagnoosia tai diagnoosin kanssa). Opinnoissa toisella asteella tai korkeakoulussa kuitenkin on tullut liikaa haasteita eteen. Palvelut eivät ole joustaneet, ohjeet ovat olleet liian hankalia, tukea ei ehkä ole kyetty antamaan oikealla tavalla. Tai sitten opintoihin pääsy itsessään on ollut liian hankalaa, vastaavista syistä. Oma polku on sitten jumiutunut.

Kehitetään yhdessä

Hanketiimimme on järjestöyhteistyössä matkalla kohti näiden henkilöiden tarinoita, sillä ne ovat hankkeemme suola ja pippuri. Haluamme kuulla, ymmärtää ja ottaa huomioon niitä haasteita, joihin he ovat törmänneet. Kutsumme heitä mukaan kehittämään yhdessä toimivampia, saavutettavampia digitaalisia palveluita (opinto)-ohjaukseen. Ikään kuin tekisimme yhdessä palapeliä, joka on välillä haastava, mutta kuitenkin kuvio muodostuu, pikkuhiljaa, pienistä osasista. Me odotamme innolla tätä yhteistä matkaa.

Kirjoittaja: Hanketiimin digikehittäjä Heidi Odell, Humanistinen ammattikorkeakoulu

Last modified: 3.11.2022