Saavutettavuus tukee opintoja

Yleinen

Piirroskuva, jossa henkilö istuu pöydän ääressä. Pöydällä on tietokone. Henkilö hymyilee ja hän kirjoittaa kädet näppäimistöllä.

Kansainvälisen selkokielen päivän kunniaksi tämä teksti on selkokielinen. Tekstissä kerromme, mitä ajattelemme saavutettavuudesta. Lisäksi saat lukea, millaista toimintaa Tanja-ohjaaja on järjestänyt viime aikoina.

 

Mitä saavutettavuus tarkoittaa?

Me Saako oppia -hankkeessa ajattelemme, että saavutettavuus tarkoittaa monia asioita. Saavutettavuus tarkoittaa esimerkiksi, että verkkosivuja on helppo käyttää ja erilaisissa tiloissa liikkuminen on turvallista.

Lisäksi saavutettavuus tarkoittaa, että tieto ja kieli on selkeää ja helppoa ymmärtää. Saavutettavuutta on myös, että ilmapiiri on syrjimätön. Silloin jokainen tulee kuulluksi ja arvostetuksi omana itsenään.

Tanja-ohjaajan mielestä hankkeessa on parasta, että saavutettavuus ymmärretään näin laajasti. Hän kertoo, että saavutettavuus on aihe, josta työntekijät ja osallistujat oivaltavat aina uusia asioita.

 

Nuorten palaute tuo iloa

Kolme ihmistä seisoo rivissä. Kaikki hymyilevät.

Vetaistuki ja kannustus ovat tärkeitä kaikille!

Kuva: Papunetin kuvapankki, Kuvako.

Tanja-ohjaaja järjestää joka viikko nuorten pajan, jonka nimi on Opintovalmiudet vahvemmiksi. Pajoissa on juteltu esimerkiksi oppimisen vaikeuksista, erityisen tuen palveluista ja tulevaisuuden toiveista.

Tanja kertoo, että pajoissa parasta on nuorten palaute. Nuoret ovat esimerkiksi saaneet lisää tietoa oppimisen vaikeuksista ja ymmärtäneet uusia asioita itsestään. He ovat käsittäneet esimerkiksi, että omat ominaisuudet voisivat liittyä neurokirjon piirteisiin. Neurokirjoon kuuluvat esimerkiksi Asperger, ADHD ja Tourette.

Pajoissa on ollut aikaa jutella näistä asioista yhdessä. Nuoret ovat saaneet kannustusta ja vertaistukea toisiltaan.

 

Tulevaisuuspajat Howspacessa

Tanja-ohjaaja käyttää työssään digialusta Howspacea, jossa hän kohtaa nuoria virtuaalisesti. Huhtikuussa Howspacessa oli tulevaisuuspajoja, jotka Tanja järjesti yhdessä Humakissa opiskelevan Suvin kanssa.

Nuoret tekivät tulevaisuuspajoissa monenlaisia harjoituksia, joiden aiheina olivat unelmat, vahvuudet ja voimavarat. Virtuaaliset tulevaisuuspajat onnistuivat hienosti!

Tanja kertoo, että Howspacen käyttöä on ollut helppo opetella. Howspace sopii erityisen hyvin yhteiseen keskusteluun ja suunnitteluun.

 

Kesä tulee!

Hankkeessa tapahtuu asioita kesälläkin. Tanja suunnittelee, että osallistuu yhdessä nuorten kanssa Helsingin NNKY:n Nuorten naisten johtajuuskoulun kesätapahtumaan. Siellä Tanja ja nuoret pitävät saavutettavuudesta työpajan, johon osallistuu johtajia eri työpaikoilta. Tanja odottaa tapahtumaa innolla!    

Tämän tekstin on kirjoittanut Jetta Sirola. Jetta on projektikoordinaattori. Hän huolehtii monenlaisista asioista, joita eri hankkeisiin liittyy.  

Haluatko tietää, miltä selkokielinen teksti näyttää paperilla? Voit käydä lukemassa tämän saman tekstin Mitä saavutettavuus tarkoittaa? (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Voit käydä lukemassa myös selkokielisen tekstin, jossa on lisäksi kuvitus. Pääset lukemaan tekstin   Saavutettavuus tukee opintoja kuvitettu. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)  

Kuvat: Papunetin kuvapankki, Kuvako.

Last modified: 30.5.2022