Kokemuksen äärellä

Yleinen

15.12.2021 hankkeemme julkisempi osuus käynnistyi Kick off -tilaisuudella, jonne oli kutsuttu ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita pohtimaan kanssamme koulutuspolkujen ja ohjauksen saavutettavuutta.

Teimme etukäteen päätöksen olla tallentamatta tilaisuutta, koska halusimme luoda turvallista ilmapiiriä. Halusimme, että kenenkään puhujan ei tarvitse jännittää mitä sanoo, tai miltä näyttää kamerassa. Psyykkinen turvallisuus on yksi tärkeä saavutettavuustekijä fyysisen, teknisen ja kognitiivisenkin ohella.

Digitaalinen piirros naisoletetusta henkilöstä, joka istuu pöydän ääressä kuuntelemassa verkkotapahtumaa. Tietokoneen näytöllä on useita profiileja.
Upeat puhujat- kiitos teille

Saimme toden teolla vaikuttua puhujistamme. Avauspuheenvuorossa Milla Ilonen Invalidiliitolta herätteli meitä mm. miettimään puhutaanko toisten puolesta, vai saavatko ihmiset itse käyttämään omaa ääntään. Tätä olemmekin syksyn mittaan paljon hanketiimissä pohtineet, että vältämme keksimästä pyörää itse. Seuraava puhuja olikin projektipäällikkömme Tarja Nyman Humakista, joka mainitsi mm. juuri sen, että me emme edes vielä tiedä, mitä kaikkea hankkeessa tulee tapahtumaan. Kutsumme yhteistyöhön henkilöitä eri taustoista, kertomaan mitä he ovat kokeneet koulutuspoluillaan ja millaista ohjausta tai tukea toivoisivat jatkossa, kun pyrkivät opiskelemaan tai opiskelevat. Kutsumme heidät mukaan kanssakehittämään entistä toimivampaa ja saavutettavampaa ohjausta.

Millan ja Tarjan jälkeen siirryimme dialogiseen vuoropuheluun, jossa kaksi henkilöä kerrallaan vaihtoivat ajatuksia annetun kysymyksen tai väittämän äärellä. Kuulimme näissä vuoropuheluissa kipeitä kokemuksia siitä, miten opiskelijana on voinut tulla ohitetuksi, esimerkiksi kun oppilaitoksessa ei ole suostuttu tarjoamaan vaihtoehtoisia suoritustapoja opintotentteihin, todistetusta oppimisvaikeudesta huolimatta. On jätetty opiskelija oman onnensa nojaan opinnoissa. Ihmisten unelmia on myös voitu lytätä olettamalla ja ilmoittamalla lähtökohtaisesti, että ”sinä et tähän pysty”. Toisaalta onneksi hyvääkin ohjausta oli koettu! Lisäksi kuulimme myös erilaista ohjaustyötä tekevien ajatuksia siitä, miten haluaisivat tukea kaikkia henkilöitä, joilla ehkä on joitakin haasteita arjessaan, ja miten joskus on kuitenkin uskallettava sanoa rehellisesti, että jokin toive voi olla vaikea – joskaan ei mahdoton.

Mitä jää mieleen

Jäimme pohtimaan yhteisen keskusteluaikamme jälkeen sitä, että saavutettavuuden ytimessä on turvallisuuden tunne. Erilaisissa koulutus- ja muille poluille ohjauksessa, ja näillä poluilla etenemisessä henkilöllä pitäisi voida olla turvallinen olo. Turvallisuuden kokemus siitä, että saan olla oma itseni, minut otetaan vastaan ilomielin, minut hyväksytään juuri tällaisena, minun ei tarvitse peitellä erityisyyksiäni tai haasteitani. Turvallisuuden kokemus ja luottamus siihen, että saan tarvittaessa tukea ja vaihtoehtoja. Että minun ei tarvitse hävetä tekemistäni tai olemistani, en ole ylimääräinen taakka kenellekään, ja että minä saan olla aktiivisesti mukana tässä yhteisössä.

Oppilaitoksissa tällaisen turvallisuuden luomiseen tarvitaan koko pedagogista ja/tai ohjaushenkilöstöä sekä talossa olevia opiskelijoita. Saavutettavuus ei synny itsestään, ulkoa annetuin säädöksin eikä vain parin henkilön johdolla. Koko yhteisön tulee työstää sitä yhdessä.

Tässä hankkeessa ajattelemme ja toivomme, että kun tähän ollaan valmiita, syntyy saavutettavaa ohjausta ja opetusta hyvinkin helposti, koska ”kaikki mukaan”- näkökulma on jo sisäänrakennettuna kaikessa arjen tekemisessä. Meille hankkeessa työskenteleville vahvistui entisestään se, miten tärkeän asian äärellä olemme. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus koulutuspoluilla on todella asia, jonka eteen kannattaa ja pitää tehdä töitä. Näihin hommiin saimme Kick offissa hyvän alkupotkun.

Kirjoittajat: Heidi Odell ja Minna Schalin hanketiimistä

Last modified: 17.12.2021